14 Haziran 2015 Pazar

Sebzeli Pizza ( Mantar - Patlıcanlı )



Malzemeler:

1 adet ufak patlıcan
5-6 adet mantar
1 domates
Baharat ( isteğe bağlı kekik, nane, karabiber..)
Yarım çay kaşığı kaya tuzu
4-5 adet zeytin
Hamur için:

2 su bardağı un
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 çay kaşığı kuru maya ( instant)
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
Sos için: 

1 tatlı kaşığı salça
2-3 damla sirke
Çay kaşığı ucuyla kekik, nane
1 çay kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Öncelikle yarım su bardağı suya maya ile şekeri ilave edip 15-20 dk. bekletiriz.  Maya kabardıktan sonra unu derin bir kaba koyup tuzu ilave edip ortasını havuz gibi açarak mayayı dökeriz. Yoğurduktan sonra yağı ekleyip iyice özdeşleştiririz. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurup kabarması için 40 dk. kendi haline bırakırız. Hamur yaklaşık iki katı kadar kabarmış olacaktır.

Hamur mayalana kadar mantarları temizleyip, üzerindeki kabuklar soyulduktan sonra sirkeli suda 15 dk. bekletiriz. Temizlenen mantarları yarım hilal şeklinde doğrayıp derin bir tavada 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla suyunu salana kadar pişiririz.  Doğrudan pizza hamuruna eklersek pişerken suyunu salacağı için hamur sulu olacaktır.

Patlıcanı da aynı şekilde sirkeli suda bekletip cips gibi doğradıktan sonra tuzlu sirkeli suda bekletiriz. ( acılığını atması ve kararmaması için )

Sosu için malzemelerin hepsini ekleyip bir taşımlık kaynayana kadar pişirip ocağı kapatırız. ( Ketçap yerine genelde salça veya domates rendesi ile birkaç damla sirke ve yağı karıştırıp ev yapımı ketçap kullanmayı tercih edenlerdeniz)

Mayalanan hamuru yağlı tepsiye iyice yayıp; üzerine sosu dökeriz ve bıçakla hamurun üzerine 5-10 tane ufak delikler açarak önceden ısınmış 200 derecelik fırında 3-5 dakika ısıtıp çıkardıktan sonra sırasıyla mantarları, patlıcan dilimlerini, domates ve zeytinleri ilave ederiz. Üzerine baharatları serpip tekrardan fırına veririz.

Mantarın kalan suyunu pizza pişmeye yakınken ilave ediniz. İsteğe göre kaşar da rendeleyip o sırada ekleyebilirsiniz.

Yaklaşık yarım saatte piştikten sonra sıcak servis yapınız.

Bu pizza yapma işine asıl karar vermem en son aldığımız pizzanın malzemeden o derece yoksun olmasından dolayı ve içindeki çin tuzundan ötürüydü.

Böylece hazır pizza yerini, zengin çeşidiyle ev yapımı pizzaya bırakmış oldu.

Aslında meşakkatli gibi görünüp yapımı çok kolay olduğundan yazının uzunluğuna aldanmayıp bir kere yaptığınızda ve beğenileri topladığınızda severek yapacağınız bir ziyafet olacaktır.:)


Afiyet olsun,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder