16 Haziran 2015 Salı

Veriler Neden Kurtarılır?



  Akıllı telefon ve tablet sayısının artmasıyla birlikte, hayatımızda hızla yeni sorunlar ortaya çıkmaya başladı.

Bu sorunların ilki; cep telefonu, akıllı telefon, tabletlerden silinen verilerin kurtarılması gerekliliği.

Verilerin kurtarılmasına neden ihtiyaç duyuluyor?

İlk nedeni,

İnsanlar birbirlerini sosyal ortamda elektronik olarak aldatıyor.
Daha  önce de aldatmalar vardı ancak sosyal medyanın bu kadar yoğun ve aleni bir şekilde kullanılmadığı dönemlerdi ve özel hayatın bir şekilde ortaya fazla çıkmadan devam edildiği içindi.

Şimdilerde konuşmak yerine,  pek çok şey (yazı, ses, fotoğraf, görüntü) her yerden (SMS, Facebook, WhatsApp, Viber, Skype..)akıllı telefonlarla gönderiliyor ve silindiği zannedilen şeyler aslında silinmiyor.

Asıl tehlike burada başlıyor.

Diğer nedeni,
Şirketlerin bilgisayarlarında, sunucularında kaybolan verilerin maddi ve manevi karşılığı olan iş ve zaman kaybını önlemek için kurtarılmasıdır.

Örnek 1:

A kişisi akıllı telefonuyla B kişisiyle bir takım yazışmalar, görsel, sözel paylaşımlarda bulunur ve eşi bundan şüphe duymaya başlar. Evliliği ile ilgili bazı endişeleri oluşur. Bu durumda eşi boşanma kararı almak ister.

Elindeki akıllı telefonunu inceletmek ister. Eşinin anlayabileceğini düşünerek ,yeni model bir telefon alıp hediye eder.

 Eldeki telefon eşine ait ise ve eşi de razı gelmişse Adli Bilişim İncelemesi için hukuki sorun yok. Ya da telefon eşi tarafından hediyeyse zaten faturası eşine ait olduğu için yine sıkıntı yok. Telefon kullanan kişiye aitse ( fatura üzerineyse) orada sıkıntı var. Çünkü telefonun inceletilmesi için rızası yok. Ama evliliği sarsacak güçlü bulgular varsa mahkeme kararıyla inceletilebilir.
Bu durumda eşin dava açmasının iki nedeni var.

1) Dava açan eşin maddi açıdan varlıklı olması ve eşinin aile birliğini bozan davranışları nedeniyle, mal paylaşımından yoksun bırakılması, 

2) Şüphenin gerçek olup olmadığını öğrenip,  rahat etmek, evliliğe devam etmek ya da bu durumda diğer eş zaten o duruma geldikleri zaman tam tersine dava açıp maddi-manevi tazminat talebiyle boşanma sonuçlanır.

2. durum riskli çünkü evlilik zedelenmiş oluyor. Güven duygusu sarsılır.

1. durum genellikle eşler mahkemelik hale gelmiş ve maldan yoksun etmek için telefon, bilgisayar inceletirler.

Dava açılmadan yapılanlar 2. duruma giriyor. Şayet aldatma gerçekleşmişse kanıtları mahkemeye sunmak, yoksa evliliği kurtarmak şeklinde.


Örnek 2:

Kurumsal şirketlerde işten ayrılan çalışanın şirkete maddi açıdan zararı (bilgi-müşteri çalma, yolsuzluk vb) olmuşsa  kullandığı bilgisayar ve akıllı telefon Adli Bilişim Analizi ile incelenir, silinen SMS, fotoğraflar, dosyalar, e-posta vb. verileri kurtarılır.

İnsanların yıllarca kaybolmasın diye bilgisayarlarında, akıllı telefonlarında, taşınabilir disklerinde sakladıkları kişisel anılarına ait dosyaların  yanlışlıkla silinmesi ya da elektronik bir arıza, hasar sonucu kaybolmasıyla veri  kurtarma yapılmaktadır.

Sonuç olarak verileriniz kaybolmaz !



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder